Lørdag, den 6. aug. 2022
Vi ankommer til Møgeltønder Camping kl. 11:00 sammen med det andet hold turledere på denne tur, Helle og Ebbe Søndergård. En tre fire af stævnets deltagere er allerede kommet og i løbet af eftermiddagen er vi oppe på 11 enheder af de 28, der er planlagt til turen.
Der skal bruges vin til velkomst og standerhejsning her og i Ribe, samt drikkevarer til dagen med Langbord, hvor vi sætter bordene samme, så derfor aflægger vi Fleggaard et besøg i løbet af eftermiddagen, og forsøger at få købt ’billigt’ ind til forbruget på resten af turen.
Søndag, den 7. aug. 2022
Der kom mange campingvogne til stævnet lørdag og lige så mange i dag, og der mangler kun 8 vogne før vi kan sige alle er mødt ind. I god ro og orden er camperne fundet på plads, fået deres udstyr stillet op og fundet hinanden i et glædeligt gensyn, kom indenfor, sæt dig ned og hvad er der sket siden sidst. Det er sådan noget DCU’eren kan. Der er også nye imellem, som nænsomt bliver trukket ind i nye bekendtskaber, nye venskaber og nye oplevelser.
Vi turledere bruger lidt at dagen på at følge op, så vi er bedst mulig forberedt til stævnestarten i morgen. Vi er i Højer for at se på parkerings muligheder og vi er ved Vidåslusen for at se om deltagerne kan komme ned at sidde ved borde når tirsdagens sandwich skal nydes og vi kontrollerer mulighederne for at komme i tørvejr og læ i morgen aften, hvor vi kl. 19:30 alle skal samles om sønderjysk kaffebord.
Mandag, den 8. aug. 2022
Starten på stævnet ’Sydvestjylland’, hvor vi er 28 vogne og 56 personer der deltager. Alle er mødt ind til tiden og vi starter stævnet med standerhejsning kl. 16:00. Her hejses standeren, som et symbol for at vi nu er i gang med det planlagte program, hvorefter deltagerne får hilst på hinanden og bytte minder fra siden sidst og meget mere. Der er deltagere fra hele Danmark men alligevel er det næsten som om vi alle på en eller anden måde er i familie.
Vi kunne i dage fejre Mogens og Elsebeth, der har været på 70 DCU stævner gennem årene og de har tænkt sig at blive ved fremover. Jubilæet blev fejret med champagne, tale fra DCU 5. Kreds formanden og overrækkelse af en gavekurv.
Kl. 19:30 mødtes vi til stævnets første del af programmet – sønderjysk kaffebord. Hver vogn medbringer en kage der kan deles i mindst 6 stykker, eller småkager til samme antal. Det hele bliver afleveret på kagebordet, hvorefter vi er klar til at lange til fadet. Som skikken byder sig blev der fyldt på tallerknerne og drukket kaffe til den store guldmedalje. 1½ time senere var det hele forbi, mørket begynder at indfinde sig og vi trækker hjem og ind i campingvognene, til hyggelys og varme.
Tirsdag, den 9. aug. 2022
Stævnets anden dag hvor vi er på guidet tur rundt i Møgeltønder og hører om de gamle fredede bygninger og anekdoter omkring mange af dem.
Efter et let frokost i restaurant Rejsestalden får vi anden del af den guidede tur, som nu foregår på Schackenborg Slot
Møgeltønder er en lille historisk by fire kilometer vest for Tønder. Byen har en skole og en specialskole for handicappede. Møgeltønders erhvervsliv består hovedsageligt af tømrervirksomhed, en café, en slotskro, en campingplads og landbrug. Desuden findes der en god håndfuld små servicevirksomheder.
Placeringen af en betonvarefabrik i Møgeltønder skyldes, at der i slutningen af 1800-tallet var en blomstrende industri af betonvarefabrikker, pga. gode forekomster af sand i Møgeltønder. De mange gamle sandkuller er et levn fra den tid.
Onsdag, den 10. aug. 2022
En dejlig varm og stille dag på campingpladsen, hvor det eneste programpunkt er – langbord. Det er her vi sætter vore borde og stole samme for efterfølgende at mødes for at spise og drikke vores egen medbragte mad og drikkevarer. Det er noget campingfolket kan, og det fungerer så godt at fra start kl. 1300 begynder de første først at bryde om kl. 1700. Der bliver byttet oplevelser, historier, erfaring og gode og dårlige vittigheder under den samme paraply, fælles samvær når det bedst.
Torsdag, den 11. aug. 2022
Fridag for stævnedeltagerne, og turlederne (næsten). Vi har ikke noget på programmet i dag, deltagerne kan gøre som de selv vil, - og det gør de.
Marianne og jeg besøger Tønder og spiser frokost på torvet overfor ’Det gamle Apotek’, som er verdensberømt på Tønder egnen. Det er næsten sydeuropæisk, at sidde på torvet på cafeen, hvor der stort set er udsolgt på en torsdag i august. Vejret: blå himmel, solskin, 28 grader, ingen vind
Schackenborg
Frodig agerjord og strategisk beliggenhed har siden oldtiden gjort området omkring Schackenborg attraktivt og rigt. Ingen ved med sikkerhed, hvornår eller hvem der først slog sig ned på Schackenborgs jorde, men området har med al sandsynlighed været beboet siden oldtiden.
Få kilometer fra Schackenborg blev Danmarks rigeste og mest sensationelle guldfund gjort, da to smukke og kunstfærdige guldhorn fra 400-tallet blev fundet med næsten 100 års mellemrum. Med sig bærer de vidnesbyrd om et område, der allerede i den germanske jernalder var frugtbart og velstående.
Før Danmark blev kristent i 900-tallet, har der formentlig ligget en storgård, hvor Schackenborg ligger i dag, og meget tyder på, at der omkring 1050, i den tidligste middelalder, lå et fæstningsværk. Hvor Schackenborgs jordes tidligste historie er forbundet med stor usikkerhed, bliver historien dog langt mere konkret i 1200-tallet. I 1234 nævnes nemlig Møgeltønderhus for første gang i de skriftlige historiske kilder. Møgeltønderhus er den borg, som Hans Schack over 400 år senere fik overdraget af Kong Frederik den III, og stedet hvor han siden byggede Schackenborg.
Fredag, den 12. aug. 2022
En sommerdag i DK, der bare er helt i top. Netop i dag hvor vi er ude i det totalt flade marsk landskab, er vinden ikke til stede, og vi har 28 gr, varme.
I dag besøger vi Højer Pølser, som vi i Hørning har meget fokus på, fordi de laver pølser at høj kvalitet og uden gluten. I pølse sammenhæng betyder det, at pølserne er fyldt med kød, og ikke en masse tilfældige tilsætningsstoffer. Anja Müller, som er en af de 4 indehavere, giver os en god indsigt i hvordan 4. generationer er lykkedes med at skabe en virksomhed i et hjørne af Danmark, hvor de har skabt 40 arbejdspladser og nogle produkter, som er efterspurgt i DK men også langt ned i Europa. Ret flot.
Eftermiddagen bruger vi ved Højer og Vidå sluserne samt marsken heromkring. I to timer fortæller vores guide højt og lavt om alt hvad der foregår i og omkring området, og marskens enorme betydning for Europas fugleliv.
SLUSER
Sluserne i Tøndermarsken leder Vidå ud gennem marskens diger og lukker af for det daglige højvande og stormfloder. I dag er Vidåslusen i Det fremskudte Dige Tøndermarskens yderste sluse. Den består af tre kamre med hver to sluseporte af træ ud mod havet. Inderst mod Vidå sidder tre stormskodder, som en ekstra sikring. Sluseportene lukker af sig selv, når vandstanden i Vadehavet er højere end vandstanden i Vidå. Når sluseportene er lukkede, stiger vandstanden i Vidå, indtil vandstanden i Vadehavet atter falder, og åvandet kan presse sluseportene op.
Vidåslusen
Vidåslusen er et godt udgangspunkt for en gåtur ved Det fremskudte Dige eller langs Vidåen.
Det er Vidåslusen, der afvander Vidåen. Det vil sige, at slusen sørger for, at vand fra Vidåen kan løbe ud i Vadehavet, mens den forhindrer vand fra Vadehavet i at løbe ind i Vidåen. Det sker ved hjælp af sluseporte, der åbner og lukker automatisk, når vandstanden i Vadehavet er højere end vandstanden i Vidå. Det sker både ved det daglige højvande og ved stormfloder i forbindelse med kraftigt blæsevejr.
På blæsende dage kan det være næsten umuligt at stå oprejst på diget ved Vidåslusen, mens der på klare dage er en fantastisk udsigt. Her kommer du som besøgende helt tæt på naturen, her er det muligt at se både fugle og får, der afgræsser digerne.
Højer Sluse
Inden opførslen af Det Fremskudte Dige og Vidåslusen i 1982 var Højer Sluse den yderste sluse mod Vadehavet. Højer SLuse blev opført i 1861 i forbindelse med inddigning af Ny Frederikskog. I dag fungerer Højer Sluse som en ekstra sikkerhed mod stormflod.
Lørdag, den 13. aug. 2022
Skiftedag. Efter planen er vi nu færdig med Møgeltønder og omegn, om end der stadig er meget at fordybe sig i, og flytter nu stævnet godt 60 km mod nord til Ribe Camping.
Det er stadig høj sæson her så alt er udsolgt, hvilket betyder at de pladser vi har bestilt ikke forventes ledige før kl. 12:00. Derfor er anmoder turlederne deltagerne om først at møde ind efter kl. 13:00 og gerne senere. 26 campingvognes ankomst på et samlet tidspunkt kan modtagelsesområdet ikke rumme og ej heller receptionen. Stort set alle møder ind i perioden 12:30 - 13:30
Søndag, den 14. aug. 2022
I dag er der guidet rundtur i Ribe by, inklusive besøg på Det gamle Rådhus og Domkirken. Turen er sat til 2 timer og starter kl. 11:00. Efterfølgende er deltagerne på egen hånd og kan besøge udvalgte steder i byen, spise frokost på de små hyggelige caféer eller tage hjem og nyde eftermiddagen på campingpladsen.
Ribe er en by i Sydvestjylland med 8.287 indbyggere, hører til Esbjerg Kommune og er beliggende i Region Syddanmark. Ribe er Danmarks ældste by, og fejrede sit 1300-års jubilæum i 2010. Byen ligger i et fladt marskområde ikke langt fra Vesterhavet og har gennem historien været præget af oversvømmelser.
Ribe Domkirke er dedikeret til Jomfru Maria og er Danmarks eneste femskibede kirke. Ribe Stift oprettedes i 948. Den første kirke i sten opførtes 1110 – 1134 af biskop Thure. Den ligger muligvis på samme sted som Ansgars kirke fra 860. Den nuværende kirke er påbegyndt omkring år 1150.
Mandag, den 15. aug. 2022
At Mandø har fået lov at forblive næsten uberørt af turismen, skyldes tidevandet, for ved højvande er øen uden for trafikal forbindelse til omverdenen. Mandø er som den eneste ø i det danske vadehav beskyttet af et havdige næsten hele vejen rundt om den 7,63 km² lille ø. En enkelt klitrække på øens højeste punkt giver indbyggerne i Mandø by beskyttelse mod havet fra vest.
Ingen ved med sikkerhed, hvor længe Mandø har eksisteret. Første gang, man på skrift hører om Mandø, er 1231 i Kong Valdemars Jordebog, og man véd, at der boede mennesker på Mandø i starten af 1300-tallet. Mandø havde været kronens gods indtil 1741, hvor øboerne købte den for 864 rigsdaler, og var nu forpligtet til selv at skulle betale præstens løn og vedligeholde kirken. Man fik endvidere rettighederne til jagt og strandingsgods.
Øens befolkning ernærede sig oprindelig af fiskeri, siden af søfart. Landbrug har fra 1900-tallet været hovederhvervet. Antallet af heltidslandbrug er faldet fra ca. 25 i 1970 til ét i 1997. I dag lever Mandøs beboere overvejende af pension, deltidslandbrug og turisme.
Øen har flere gange været ramt af stormflod hvis skadevirkninger siden 1800-tallet har været søgt begrænset ved dige byggeri. Øen blev ramt af omfattende digebrud og oversvømmelser ved stormfloden i 1981, hvor vandet ødelagde både hav- og by diget. Næsten hele Mandø var under vand - 200 får og 18 kreaturer druknede, men heldigvis ingen mennesker. Diget blev forstærket efter stormen, og øen var igen beskyttet af et hav- og by dige. Siden er der kun opstået mindre huller i diget. Under orkanen og stormfloden december 1999 var situationen dog meget kritisk.
Befolkningstallet har gennem det sidste århundrede været i tilbagegang, og antallet af fastboende ligger nu på omkring 35, men sommerhusbebyggelsen og turismen udgør en vis kompensation for det faldende befolkningstal. I 1890 havde øen 262 indbyggere, i 2012 kun 37.
Øen kendes fra 1200-tallet som Mannæø, Mannø mændenes ø. Sagnet fortæller, at kun 7 mænd, som tilfældigvis arbejdede med høet inde i Mandø Hølade på fastlandet, overlevede stormfloden i 1558. De 7 mænd fandt i Ho og på Fanø deres nye koner og flyttede kort tid efter tilbage til Mandø. Der er formodninger om, at navnet Mandø opstod på grund af ovennævnte episode.
Tirsdag, den 16. aug. 2022
Fridag.
Deltagerne er på egen hånd, og det samme er turlederne. Vi bruger formiddagen til en kort tur til Esbjerg, og får opgraderet campingbord og en manglende parasol. Har nogle dage erfaret, hvad 30 gr. dagtemperatur betyder, og de meldinger løber vi forventeligt ind i igen når vi kommer til Italien.
Eftermiddagen bruger vi til ren afslapning og en tur i Sønderskovens svalende skygge på en gåtur på 5 km.
Onsdag, den 17. aug. 2022
Sælsafari ud fra kysten ved Sønderho, Fanø. Til gæsternes store tilfredshed er det lykkedes turlederne at finde penge til en bus, så alle samlet kan følges frem og tilbage på dagens tur. Det bliver en succesfuld dag med guiden Søren Brinch i spidsen fra bussen kører i land i Nordby kl. 11:02 til den forlader øen igen kl. 15:00. Over 300 sæler lå på kysten i dag, og de blev fotograferet og fortalt om på turen efter en let frokost på Café Nanas.
Jeg deltog ikke i dagens tur i dag, men tog i stedet turen til Middelfart Sygehus Høreklinik, og udlevering af nye høreapparater. En ny verden for mig, med masser af ny lyd, og det tegner til at komme til at fungere rigtig godt.
Torsdag, den 18.08.2022
Marsktårnet er et samlingspunkt for hele Marsk Camp, hvor alle er velkommen til at tage en tur op for at betragte den spektakulære udsigt. Få naturoplevelser i Sønderjylland på en helt ny måde.
Når du er gået 146 trin op, og lander på udkigsplatformen, står du således 36 meter over havets overflade. Her er der rig mulighed for at opleve, hvordan himmel og hav går i ét med horisonten. Dette giver et helt unikt perspektiv på den ellers umiddelbart flade marsk.
Hovedkonstruktionen består som nævnt af trin, men tårnet bliver også handicap- og gangbesværet venligt, da der bliver integreret en elevator, så der er adgang for alle.
Når det danske vejr er, som vi elsker det mest, klart og solrigt, kan man nyde udsigten helt til Ribe, Sild og Rømø!
Kommandørgården på Rømø er en fredet gård på Rømø ud mod Vadehavet. 'Kommandør' er det hollandske ord for kaptajn på hvalfangerbåde. Gården er et intakt hvalfangerhjem, og ejedes fra 1600-tallet af den samme familie gennem 12 generationer.
Kommandørgården hører under Nationalmuseet og der er offentlig adgang i påsken og fra maj til oktober.[
Kommandørgårdens bolig og udlænger er indrettet som i sidste tredjedel af 1700-tallet[3] med eksempler på malerhåndværk og snedkerarbejde, og der er hele vægge udsmykket med tidstypiske hollandske fliser.
I en lade er udstillet skelettet af en kaskelothval.
Fredag, den 19. aug. 2022
I dag stryger vi flaget kl. 15:00 og dermed er turen til Sydvestjylland formelt slut. Og så ikke helt endnu, for i aften kl. 18:00 har vi en fælles afslutningsmiddag, med forret hovedret og is, som vi spiser i et af campingpladsens store opholdsrum.
Mange har i eftermiddag pakket fortelt og andet, så de er klar til afgang i morgen inden kl. 12:00. M og jeg bliver til mandag, hvor turen går videre mod Italien.
Lørdag, den 20. aug. 2022
Her til formiddag er der afrejse for stævnedeltagerne. Der bliver hilst og krammet og ’håber vi snart ses igen’ og så pludselig er alle kommet afsted, og har efterladt campingpladsen med et stort tomt areal uden campingvogne. Der går dog ikke mange timer før det hele næsten er fyldt op igen af nye gæster.
Om eftermiddagen får vi besøg af Låsby familien og sammen drikker vi eftermiddagskaffe og nyder endnu en varm sommerdag på pladsen. Vi får byttet de seneste oplevelser, og inden de kører hjem gi’r mormor pizza på Mammas Pizza i Ribe.
Søndag, den 21. aug. 2022
Der er vasketøj på tørresnor på begge sider af campingvognen denne søndag, hvor solen skinner og vi har 5 – 6 m/s vind. Meget af vores fritidstøj er tørt på denne måde på under en time, og de tungere ting kommer i tørretumbleren.
Marianne fylder fryseren med bagværk og senere på dagen handler vi dagligvarer, så vi er helt klar til turen sydpå i morgen. Målet er en campingplads i nærheden af Göttingen.
Her slutter turen til Sydvestjylland, men har du lyst til at følge os på turen ned gennem Europa til Italien, kommer der små dagsrapporter på hjemmesidens forside
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes